marți, 9 iunie 2009

Apogeul petrolui –inceputul sfarsitul civilizatiei noasre.

Nu eate o exagerare, civilizatia noastra este bazata pe acest element care a patruns in toate s-au aproape in toate sferele de activitate umana, direct sau indirect. Disparitia petrolui nu va fi brusca dar diminuarea productiei globale cu 5-10% va fi un dezastru pentru echilibrul economiei mondiale. Nimic nu va mai fi cum este…Voi incerca sa analizez in graba problema petrolui, defapt problema umanitatii.

Petrolul

A fost cunoscut din antichitate, cu multe mii de ani in urma, dar utilizarea lui pe scara larga a inceput in secolul XIX iar acum la inceputul secolului XXI este de neinlocuit.
Petrolul, sau titeiul, impreuna cu gazelle naturale si carbunele, fac parte din zacamintele de origine biogena ce se gaseste in scoarta pamantului.
Petrolul in stare bruta, extras din puturi de mica sau mare adincime,are o compozitie chimica diferita ,caracteristica zonei de unde a fost tras , cu toate acesta contine 17 mii de substante organice complexe care-l face materie prima in domenii diferite.
- in industria chimica, obtinansu-se mase plastice, cauciu, vopsele
- in industria farmaceutica, se extrag substante utilizate in realizarea unor medicamente.
- in obtinerea combustibilui sub toate formele, atat de necesar; benzinele, petrolul lampant, motorina, pacura si cum nimic nu se arunca se optine pentru alte domenii; parafina, uleiurile industriale, asfalt.

Formarea petrolui

Sunt doua teorii privind formarea zacamintelor de petrol, prima unanim acceptata, a doua cu reserve.
1.
Teoria biogenica

a. Petrolul a luat nastere din organisme marine, placton, care dupa moarte s-au depus pe fundul marii, fiind acoperite in timp de sedimente, in conditii de presiune inalta si lipsa de aer, in urma cu mai mult de 350 milioame de ani
b. In aceasta perioada devoniana, caracterizată prin existenţa plantelor cu organizare simplă, a avut loc o mortalitate in masa cauzata prin caderea unui meteorit urias, declasind temperatura si presiuni mari.

2.
Teoria abiogena

Petrolul a luat nastere din minerale, roci cu continut ridicat in carbon si hidrogen, aflate in scoarta pamantului la adancimi foarte mari, care in timp, avand o densitate mai mica sa ridicat spre suprafata.
Desi, am invatat teoria biogenica, ca fiind cea oficiala in scoala, nu stiu ce ma face sa cred ca teoria abiogena este mai adevarata… nu pentru ca sustinatorii teorie considera ca petrolul se ,,regenereaza’’ prin inlocuirea celui consumat cu altul venit din adancul scoartei tereste, pentru ca nu cred ca au fost atatea microorganisme la un loc din care sa rezulte atata petrol.

Apogeul sau varful petrolui

Termenul a fost introdus de geologi cu 50 ani in urma si se refera la momentul in care extractia de petrol a unui put, tari sau pe plan mondial va atiange maximul, dupa care productia de petrol va scadea pana la epuizare.
Apogeul arata ca jumate din cantitatea de petrol existenta sa extras, urmatoarea jumate ramasa se scoate din ce in ce mai greu.
SUA a atins apogeul pertolui in 1970, fosta Uniune Sovietica in1987, Marea Britanica in 1999, Romania in 1976 si exemplele pot continua.

Aproape intreaga productie mondiala de petrol, provine de la 44 de state, mai mult de jumate au depasit apogeul petrolului si acum sunt in imposibilitatea de asi acoperii consumurile energetice, recurgand la cumpararea petrolui de pe piata mondiala.
Dupa unele surse apogeul petrolului la nivelul mondial va avea loc in jurul anului 2012.
Descoperiirile mondiale de petrol au atins apogeul in 1962.

Curba lui Hubbert

Curba lui Hubbert este modelul matematic de vizualizare a productiei de petrol plecand de la zero, ajungand la maxim, coborand la zero, curba are forma de clopot.

Marion King Hubbert s-a nascut in San Saba, Texas in 1903. A studiat la Unusersitatea din Chicago unde a primit in 1926 ,, Bachelor of Science’’, in 1928 ,, Master of Science’’, iar in 1937 ,, Doctor of Philosophy.’’
In 1956 Hubbert a facut public ca productia de petrol a Statelor Unute va atinge productia maxima (apogeul, varful) in jurul anilor 1970. Teoria a fost confirmata, Hubbert a atins o mare notoritate in domeniu, curba folosita de el se va numii Curba lui Hubbert.

Consentinte dupa apogeul petrolui.

Cand necesarul mondial de petrol va fi mai mare decat se extrage, prima reactie este scumpirea pertolui. Va apare o avalanse a pretutilor in toate domeniile, incepand cu ; transporturile, materiile prime si ce mai important produsele alimentare, dar problema nu este rezolvata.
Fiecare perioada ce va trece, va creste necesarul de petrol iar expractia se va diminua, diferenta dinte cerere si oferta se va marii continu.

Economia mondiala va cadea liber, omenirea se va intoarce la carul cu boi, la plugul tras de animale? Civilizatia cum o cunoaste-m va dispare… daca omul nu va intervenii prin schimbari radicate in viata si conceptia sa …